Подходяща ли е йога за деца?
Йога практиките не само помагат тялото да се поддържа здраво и гъвкаво, но включват и участието на ума. По този начин се подпомага развитието на по-добра концентрация и будност и се активират творческите способности. Въображението на децата около 6 годишна възраст е отдадено предимно на играчките и приказките. Ние се опитваме да поставим малките хора в по-директна връзка със заобикалящия ги свят, без да прекъсваме приказната нишка. Според нас това води до по-доброто им интегриране в реалността, като запазва връзката им със света на идеите.

Йога влияе върху костната система, мускулатурата, сухожилията. За подрастващите е от особена важност да свикнат да стоят добре изправени.

Контролнитe системи в тялото
Такива са например нервната и ендокринната. Асаните, които се изпълняват в часовете по детска йога, въздействат хармонизиращо върху работата на всички системи. Резултатът от това е едно много по-спокойно и концентрирано дете.

Метаболизъм
Да се спрем например на дихателната система. Тъй като физиологичното развитие на дробовете е до осмата година, важно е децата да правят дихателни упражнения. Тези, които плуват, откриват, че подобни практики им помагат да стоят по-дълго под вода, задържайки дъха си. Причината е, че са научили как да използват пълния капацитет на белите дробове.

Емоционален/поведенчески аспект
Тук се включва хиперактивното поведение, релаксацията и култивирането на емоциите. Според йога емоционалните смущения се дължат на дисбаланс между умствената и физическата енергии в тялото. Когато умствената енергия е преобладаваща и липсва физическа енергия, детето е необщително, поддава се на безпокойство или летаргия, липсва му виталност и не успява да се прояви творчески. Обратно, ако детето е прекалено активно физически и недостатъчно активно умствено, може да се прояви по деструктивен начин. Огромното количество енергия без контрол предвещава разрушение. Можем да направим сравнение с бързо движещ се автомобил без спирачки. Йога помага за придобиването на уравновесеност.

По отношение на ума
Става въпрос за способността да се концентрираш, помниш, разсъждаваш, включвайки съзнателния, подсъзнателния и несъзнателния ум и системното стимулиране на двете полукълба на мозъка.

Креативен аспект
Включва се въображение, визуализация, пеене на звуци и култивиране на собствената личност.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.