Мъдрите текстове на древна Индия настояват, че силната практика конкретно за нашето време не се състои от сложни пози и дихателни практики, а от пеене на киртан…Киртан Йога. Лесен метод за сложна епоха. Киртанът е практичен, той дава възможност на всеки – без ограничение от каквото и да е естество, да участва. Изисква се единствено да отворим уста и да оставим сърцето си да пее чрез нея…

Благодатна садхана (практика), лесна за овладяване под подходящото ръководство. Ангажирани са всички сетива. Можем да пляскаме, въвличайки осезанието, или да използваме въздействието на различни инструменти – тарамбука, каратали…Можем да се потопим медитативно в звука или да танцуваме…Киртанът предполага пълнокръвно преживяване. Несъзнателно включваме дишането в този процес, умът е естествено фокусиран върху звука. Това позволява на участниците да се установят във вътрешен покой. Неспокойният ум е умиротворен чрез влиянието на трансцендентния звуков поток. Случването на това е резултат от песенното повтаряне на внимателно подбрани мантри – комбинации от думи със специална вибрация, завещани ни от контакта на древните мъдреци с божествения източник.

Благотворното възействие на киртана се изпитва още в началните етапи на запознаване с практиката – веднага усещаме себе си пречистени и освободени. Колкото повече навлизаме в дълбината на звуковата вибрация, толкова по-силно се свързваме с източника на щастие в сърцата си. Определени негативни тенденции постепенно започват да напускат природата ни. Пеенето на киртан дарява изцеление, повдига и облагородява на същността, като този процес кулминира в силно чувство на любов към всички живи същества. В днешно време киртанът вдъхновява и йоги и хора, които не практикуват йога.

Откъс от статията – Let your heart sing out: Kirtan as Yoga от Steven Rosen

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.